?

Byttet fra Cerazette til hormonspiral, er det normalt med blødninger?

Kvinne 23 . 14 Januar 2020
Spørsmål

Hei! Jeg satte inn hormonspiral i august etter å ha gått på cerazette i 3 år. Etter at jeg satte inn hormonspiralen ble brystene mine betraktelig mye mindre (hadde veldig små bryst fra før), jeg gikk ned i vekt og blødningene mine har ikke stabilisert seg. I tillegg kan blødningene være alt fra 1-2 dager, til 7 dager. En venninne av meg nevnte lavt østrogennivå. Kan det være tilfellet, eller er det jeg beskriver «normalt»?

Kvinne (23)
Helsesykepleieren svarer
Hei

Både Cerazette og hormonspiral inneholder hormonet progesteron (gestagen). Ingen av dem inneholder østrogen, men selve gestagenet i dem er forskjellig. Derfor kan det være at du får negative bivirkninger med den ene og ikke den andre.

Blødningsforstyrrelser med hormonspiral er dessverre en vanlig bivirkninger det første halve året (for noen lengre enn det også). Du skriver ikke hvilke spiral du har, men dersom du har Jaydess, den med minst hormoner, kan det bli bedre dersom du bytter til Kyleena evt en Mirena med litt mer hormoner. Da kan blødningene stabilisere seg. Det er også viktig å utelukke andre grunner til at du blør. Er det grunn til å teste seg for kjønnssykdommer?

Dersom du er lei og ikke fornøyd med spiralen, vil jeg råde deg til å bestille time enten hos fastlegen eller helsesykepleier så dere sammen kan finne den prevensjonen som passer best for nettopp for deg. Sjekk ut om din studentsamskipnad har helsesykepleier, eller oppsøk helsestasjon i din kommune. Der vil du få god veiledning på hva som kan passe for akkurat deg. 

Legger ved artikkelen Hvilke prevensjon passer best for meg?

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?